Verklein de negatieve en vergroot de positieve impact van toerisme
Al jaren organiseren de mensen achter Travel Around reizen over de hele wereld. De vraag ‘Hoe kun je duurzaam reizen?‘ wordt een steeds belangrijker onderwerp. De founder van Travel Around, Ronald Izendooren, zag bij zijn vorige werkgever weinig draagvlak om reizen echt duurzamer te organiseren. Dat was voor hem één van de redenen om zelf een (duurzame) reisorganisatie op te gaan zetten. De wens om reizen duurzaam te gaan organiseren is een zoektocht, die vanuit verschillende perspectieven bekeken kan worden en waarbij inzichten regelmatig veranderen. Onze intenties zijn goed, maar soms blijkt een keuze een onbedoeld neveneffect te hebben, waardoor aanpassing nodig is. Wij zien dat als pionieren naar een betere wereld. We zoeken naar wegen om steeds duurzamer te kunnen gaan reizen. Met het vliegtuig reizen heeft een flinke impact op klimaatverandering. Duurzaam vliegen is voorlopig onmogelijk. Is daarmee duurzaam reizen überhaupt wel mogelijk? Het eerlijke antwoord daarop is ‘deels’. Niet reizen is wellicht met meest duurzaam, maar heeft ook negatieve kanten. Wat je kunt doen is bewuster en beter reizen, waarbij je de negatieve impact van reizen verkleind en de positieve impact vergroot. Reizen heeft ook positieve kanten, zelfs in de strijd tegen klimaatverandering. We delen graag onze visie daarover.
Duurzaam reizen gaat over meer dan klimaatverandering. De Verenigde Naties hebben 17 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) geformuleerd, die uiteenlopen van gender gelijkheid tot armoedebestrijding. Als Travel Around kunnen wij een positieve bijdrage leveren aan meerdere SDG’s, maar wij focussen ons op:
Reizen heeft impact op het klimaat, de leefomgeving en (lokale) economieën. Travel Around streeft ernaar om de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk te beperken en de positieve impact zoveel mogelijk te vergroten door:
Het lijkt een tegenstelling om duurzame reizen te organiseren naar verre bestemmingen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Het is onmogelijk om naar deze bestemmingen te reizen zonder het vliegtuig. Voor vele landen op andere continenten is toerisme één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Zonder toerisme zou er op vele plekken sprake zijn van armoede en werkloosheid. Kwetsbare natuurgebieden worden daardoor extra bedreigd, doordat het kappen van bomen meer geld oplevert dan het behouden van de natuur. Juist in armere landen kan toerisme een positieve impact hebben op de leefomgeving, het in stand houden van eeuwenoude culturen en bescherming van natuurgebieden. Maar dit kan alleen door reizen op een bewuste manier te organiseren.
Door de manier hoe wij onze reizen organiseren zorgen we voor lokale werkgelegenheid en inclusieve lokale economische groei. Wij stimuleren lokaal ondernemerschap, dat erop gericht is om authentieke avonturen voor onze reizigers te organiseren. Dit kan in de vorm van een excursie of activiteit, maar ook het eten thuis of het bezoeken van een afgelegen community. Tijdens een Travel Around reis sta je echt met twee benen in het land in contact met de inwoners. Je bezoek helpt locals een beter bestaan op te bouwen.
Wij vinden het belangrijk dat uitgaven aan reis, verblijf en activiteiten zoveel mogelijk in de lokale economie terechtkomt en dat dit werkgelegenheid voor de lokale mensen stimuleert. Alleen als het echt niet anders kan zullen we in een hotel van een grote internationale keten verblijven. Maar we voelen ons veel meer thuis in kleinschalige accommodaties die eigendom zijn van locals.
Een van de belangrijkste redenen om een ander land te bezoeken is de schoonheid van de natuur. Die staat steeds vaker onder druk. Als de ongerepte natuur verdwijnt of het is te druk met toeristen dan verliest het zijn waarde en blijven reizigers weg. Het in stand houden en herstellen van biodiversiteit is van levensbelang voor de lokale bevolking, maar ook voor het toerisme. Een goede balans tussen toeristische & economische ontwikkeling en het intact houden van de natuur is cruciaal. wij nemen je graag mee naar de mooiste natuurgebieden. Die ontdekken we op een actieve manier, te voet, per fiets, raft of kayak. Blijf op de daartoe bestemde paden en gooi geen afval weg. Om onze klimaatschade te compenseren zetten wij in op biodiversiteitsherstel op onze reisbestemmingen, gerund door locals. Zij weten van vroeger hoe de natuur eruit hoort te zien en wij helpen graag om hun leefomgeving in de originele staat te herstellen. Dit bevordert uiteindelijk ook de reisbeleving van onze reizigers op de langere termijn.
Reizen is niet goed voor het klimaat. Vooral niet wanneer je naar je reisbestemming vliegt. De luchtvaart draagt voor ongeveer 3.5% bij aan de opwarming van de aarde. Niet vliegen is de meest duurzame manier van reizen, maar wie verder wil reizen dan 700 km ontkomt vaak niet aan vliegen. Wij organiseren rondreizen over de hele wereld, maar organiseren ook avonturen dichterbij, waarbij het goed mogelijk is om op een alternatieve manier op de reisbestemming te arriveren. Denk hierbij aan trein, boot of bus.
Je vliegticket is niet inbegrepen. Dit geeft je de flexibiliteit om voor of na de reis nog langer op de bestemming te blijven en je eigen plan te trekken. Je kunt ervoor kiezen om zelf je vlucht te boeken of deze door Travel Around te laten regelen. Boek je je vlucht via Travel Around, dan is dit altijd inclusief CO2 compensatie. Boek je zelf je vlucht dan kun je ervoor kiezen om je CO2 uitstoot via Travel Around te compenseren.
Hoewel er veel technologische ontwikkelingen zijn, is het niet mogelijk om duurzaam te vliegen. Toch kun je wel het nodige doen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Door als een NERD te vliegen zorg je voor 20-40% minder CO2 uitstoot. Wanneer je een vlucht boekt, let er op dan op dat je let op het onderstaande aandachtspunten:
Vlieg met een nieuw vliegtuig. Die stoten namelijk 15% minder Co2 uit. Vlieg met een:
Je hebt wel wat minder beenruimte, maar de CO2 uitstoot van een vliegtuig wordt verdeeld over meer mensen. Economy class neemt minder ruimte in beslag. Ook zijn de bezettingsgraden meestal beter.
Vlieg met een ‘gewoon’ 2 motorig vliegtuig. Geen klein vliegtuig zoals een cityhopper en geen grote vliegtuigen zoals de Airbus A380. Dat lijkt misschien efficiënt, maar het kost enorm veel kerosine om zo’n groot toestel de lucht in te krijgen.
Vlieg zonder overstap. Dit is de meest efficiënte manier van vliegen; minder opstijgen en landen en minder kilometers. Je vliegt in een directe lijn naar je reisbestemming. Hou er wel rekening mee dat directe vluchten vaak duurder zijn. Soms is direct vliegen niet mogelijk. Kies dan de kortste route.
We brengen van elke rondreis de CO2 voetafdruk in kaart. Daar waar we de uitstoot niet kunnen reduceren compenseren we de uitstoot door te investeren in lokale projecten die gericht zijn op herbebossing en/of herstel van biodiversiteit. We werken samen met projecten die gerund worden door lokale communities. Daar worden de compensaties ook daadwerkelijk geïnvesteerd in het planten van bomen en planten. Wij kennen de coördinatoren van deze projecten persoonlijk, doordat deze projecten ook onderdeel zijn van onze reizen. We vinden het belangrijk om tastbaar te maken wat wij bijdragen aan herstel van biodiversiteit. Daarom kun je als reiziger de projecten bezoeken tijdens je reis in het land waar het project zich bevindt.
Projecten waar wij ons aan verbinden zijn gericht op duurzame ontwikkeling van een lokale leefomgeving in een gebied wat ook in onze reizen is opgenomen. De projecten richten zich op:
Digana – Sri Lanka
Forests Stay Forests.
Forest Healing Foundation zet zich in om natuurgebieden te beschermen en te herstellen. Mede-oprichter Nihal is tevens eigenaar van de bijzondere ecolodge Polwaththa in Digana, waar Travel Around reizigers verblijven en de herstelde natuurgebieden kunnen bezoeken.
Masai Mara – Kenia
Recover and conserve the Masai Mara ecosystem.
Nog elke dag worden hectares aan natuur ontnomen aan de Masai en wildlife. Masai stamhoofd Sankale en zijn vrouw Manon zetten zich in om de biodiversiteit rondom Loita Hills te herstellen. Ga je mee naar Kenia, dan zie en hoor je wat voor goed werk hier gedaan wordt.
Botum Sakor – Cambodja
Your stay keeps the forest standing.
Deze award winnende ecolodge in Cambodja is een voorbeeld van duurzaam opgezette lodges. Door hier te verblijven steun je rechtstreeks de wildlife rangers van Wildlife Alliance, Zij beschermen het hart van het nationale park en strijden tegen stroperij en illegale houtkap.